Mit kell tudni az ® vagy a TM szimbólum használatáról?

 

Sokszor láthatunk márkanevek mellett az ® vagy a ™ szimbólumokat. A védjegyek jelölésére használt szimbólumok fontosak az üzleti tevékenység szempontjából, de használatukra vonatkozó szabályok eltérőek lehetnek az egyes országokban. Az alábbiakban összefoglaljuk ezeket a szimbólumokat és azok jelentését.

Az ®, azaz a bekarikázott „R” betű jelentése: “Registered Trademark”. A regisztrált, már lajstromozott védjegyet jelöli. Előfordulhat pár helyen RTM elnevezéssel is. Használata Magyarországon nem kötelező, de megengedett. Bejegyzés előtti használata azonban megtévesztő, ezért el kell kerülni, még akkor is, ha már megindult a védjegybejelentés, de még nem került sor annak megadására. Az Amerikai Egyesült Államokban akkor kötelező a használata amennyiben bejegyzett amerikai védjegyoltalmunk van. Míg az Egyesült Királyságban inkább akkor szokták használni, amennyiben más országban is van már megadott védjegyünk.

A TM jelentése: “Trademark”, a védjegyet jelöli. Elbírálás alatt lévő termékvédjegy jelzése, főleg az USA-ban elterjedt a használata. Manapság azonban már nem csak termék, hanem általánosan bármilyen nem bejegyzett megjelölésnél szokták használni. A szimbólum használható függetlenül attól, hogy kívánja-e regisztrálni a védjegyet később, vagy sem. Azonban használata sehol sem kötelező.

Az SM jelentése: “Service Trademark”, a ™ szimbólumhoz hasonlóan jelöli az elbírálás alatt lévő védjegyek jelzése, azonban itt az a különbség, hogy ez csak a szolgáltatásokra vonatkozó megjelölésekre alkalmazzák, azaz amiket a Nizzai védjegy osztályzás 35-45. osztály valamelyikébe besorolható. A jelölés használata kevésbé elterjedt és nem is kötelező sehol.


Létezik még további szimbólum, amelyeket gyakran láthatunk, azonban már nem a védjegyekhez kapcsolódik, hanem a szerzői joghoz:

A ©, azaz a bekarikázott „C” betű jelentése: jelentése: “Copyright”, azaz szerzői jog angol megfelelője, a szerzői joggal védett művekre vonatkozik, amely nem egy bejegyezhető oltalmi forma, ezért már a mű létrejöttétől kezdve véd. Gyakran láthatjuk ezt a megjelölést könyvekben, zenei műveknél vagy szoftvereknél is. Használata manapság már nem kötelező.

Arra fontos figyelni, hogy alaposan utánajárjunk ezen szimbólumok használatának az adott országban, ahol exportálni vagy bármilyen üzleti tevékenységet folytatni szeretnénk, hogy véletlenül se folytassunk jogsértő tevékenységet a szimbólumok használatával vagy éppen nem használatával.

 
VédjegyAndras Pintz